Herinrichting 30 km zone De Vecht

In december heeft de gemeente Voorst een informatieavond georganiseerd waar inwoners de plannen voor de herinrichting van De Vecht konden bekijken en vragen konden stellen. 

Eind januari 2016 werd Plaatselijk Belang benaderd met de vraag of we eventueel nog een inventarisatie konden doen, omdat bleek dat de meningen verschillend waren. In onze vergadering op 2 februari is dit besproken en we hebben de gemeente onze reactie gestuurd, die je hieronder kunt lezen.  

//////////////////////////////

[reactie verzonden 3 feb 2016] Gisteravond heeft het bestuur van het Plaatselijk Belang De Vecht eo vergaderd. Zoals afgesproken hebben wij ook gesproken over het herinrichtinsplan en de vragen die ons gesteld zijn. We zetten eea puntsgewijs op een rijtje:

- Nav uw vraag om nogmaals meningen van inwoners te polsen: wij zijn van mening dat de deze voldoende gepolsd zijn op de informatieavond, die door de gemeente is georganiseerd en die goed is bezocht. Inwoners van De Vecht hebben hier ruimschoots de gelegenheid gekregen om het voorstel in te zien, er vragen over te stellen en ook om nog schriftelijk te reageren. Wij denken dat er met deze reacties er gesproken kan worden van een representatieve mening.

- Wij zijn van mening dat de keuzes waar de gemeente nu voorstaat, na het inventariseren van de reacties van de inwoners van De Vecht, gemaakt moeten worden op basis van visie, beleid en expertise. Het Plaatselijk Belang maakt zich sterk voor de leefbaarheid in onze dorpskern en we vinden dat veiligheid het belangrijkste uitgangspunt moet zijn in de keuzes die gemaakt worden bij de herinrichting van het 30km zone. Hierbij refereren we aan het dorpsvisieplan uit 2008.

- Nav dat dorpvisieplan dat in 2008 is opgesteld door studenten van Van Hall, in opdracht van PB de Vecht eo:  Als de gemeente de uitgangspunten van dit plan onder hun besluit wil leggen, zijn we het daarmee eens. Dit plan is toendertijd opgesteld in samenspraak met de inwoners van De Vecht, die tijdens goed bezochte bijeenkomsten hebben meegepraat- en gedacht. Ondanks dat dit plan in 2008 is opgesteld, zijn wij van mening dat dit plan op hoofdlijn nog houdbaar is.

- Het bestuur van PB de Vecht heeft geen concreet advies als het gaat om de materialenkeuze (klinkers of asfalt), daarvoor bezitten wij niet de juiste inhoudelijke deskundigheid om deze afwegingen te maken. Wij vertrouwen dan ook op de deskundigheid van de mensen die de gemeente heeft ingezet om dit voorstel te maken.

- Wij hebben wel een onafhankelijke expert gevraagd naar zijn mening.
Hij gaf aan dat de soort klinkers, zoals die in de Parkelerweg in Twello zijn gebruikt, een goede keuze kan zijn, maar dat het straatwerk daar kwalitatief niet goed blijkt te zijn. Dat aandachtspunt willen wij bij deze doorgeven.

- Lokale ondernemers geven aan dat ze in hun bedrijfsvoering rekening houden met de werkzaamheden, ivm de bereikbaarheid. Deze zorg willen we ook graag doorgeven, met het advies om actief te communiceren en de planning zoals die gecommuniceerd gaat worden, niet te wijzigen.

Wij vertrouwen er op u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Mochten er nog vragen zijn, dan vertrouwen we er op dat u contact met ons zoekt zodat wij deze kunnen beantwoorden. Daarnaast willen we u vriendelijk verzoeken om ons op de hoogte te houden van de ontwikkelingen, zodat we actief kunnen blijven meedenken op de momenten dat dit nodig is.

Namens bestuur Plaatselijk Belang De Vecht eo

Frans Leerkes,
voorzitter